Как да направя звездна карта сам, безплатно?

Как да направя звездна карта сам, безплатно?

Ръководство как сами да изработите звездна карта в 6 стъпки


Карта на звездното небе на специална дата за Вас – какъв перфектен подарък за юбилей, рожден ден, годишнина от сватба или годеж! Вероятно сте виждали снимки на тези звездни карти в Instagram и Pinterest или може би сте попаднали на някой от нашите постове във Facebook. Съзвездията в техните точни позиции на една значима дата с точност до минута!

Знаете ли, че всъщност можете да създадете своя собствена звездна карта безплатно? (Е, освен закупуването на материалите и Вашето ценно време). Разбира се, най-лесният начин би бил да разгледате и да си харесате някой от наличните ни модели тук. Това е бързата опция с гаранция за качествен печат и проверена астрономическа точност. Въпреки това, ако харесвате проекти „Направи си сам“ това, което следва е за Вас.

Ето пълното ръководство стъпка по стъпка как да направите своя собствена звездна карта само в 6 стъпки.

На първо място, трябва да подготвите Вашите материали. Ето какво ще ви трябва:

Рамка
Microsoft Word или подобен текстов редактор
Линия
Молив или писалка
И разбира се, компютър и принтер!


1. Географска ширина и дължина
На първо място, ще трябва да разберем координатите на географската ширина и дължина за мястото, където искаме да картографираме звездите. Отидете на този уебсайт и въведете името на града и пощенския код за най-точни резултати. Звездите над кое специално място искате да изобразите на Вашата звездна карта? Местоположението на Вашата сватба или мястото на първата Ви среща.. просто попълнете адреса в лентата за търсене и ще получите точните координати, от които се нуждаете!

В нашия случай беше 42.696491 географска ширина и 23.326010 дължина.
Плъзнете надолу и вземете и точните GPS координати (получихме 42° 41' 47.3676'' N
23° 19' 33.636'' E).

2. Малко астрономия
Тук се случва магията. В Takedstars разполагаме със собствени методи за извеждане на точното разположение на звездите на нашите Звездни карти. Въпреки това, има безплатни програми, достъпни онлайн, които могат да направят това вместо Вас. Една от тях е - Your Sky, безплатен инструмент, достъпен на тази адрес.

Този сайт работис с UTC (универсално време), така че трябва да определите часовите зони. За да разберете разликата във времето между UTC и вашето местоположение за наблюдение от стъпка 1, можете да използвате сайт, наречен Time.is, и техния инструмент за преобразуване на часови зони. Въведете местоположението си, изберете датата и часа, след което в секцията „Други местоположения“ напишете UTC и натиснете Сравни ( Compare ). Резултата: 

От тук можете да изчислите универсалното време на желания от Вас момент, за да го картографирате и да го въведете в секцията „Дата и час“ на Your Sky.

След това ще трябва да въведете координатите, които сте получили в стъпка 1, в секцията „Observing Site“. Копирайте и поставете, за да избегнете печатни грешки!

3. Всичко опира до външния вид
В настройките на Your Sky под въведените дата и час изберете всички допълнителни визуални елементи, които искате и изберете сравнително голям размер на изображението. За най-добра разделителна способност препоръчваме поне 150 пиксела на инч ширина на печат (нашите професионални карти се отпечатват при 300 DPI). Например, за да отпечатате на хартия с размер А4, ще ви е необходимо изображение с ширина поне 1200 пиксела.

Бяло върху черно или обратно? Изборът е Ваш! Направете своя избор и след това натиснете бутона Update, разположен над таблицата, за да видите Вашата звездна карта! Проверете информацията много внимателно. Това ли е правилната дата? Сигурни ли си, че беше север, а не юг? След като направите окончателните редакции, щракнете с десния бутон върху картата и я запазете на работния плот (Desktop).

4. Отпечатайте вашата звездна карта
Ако използвате собствен принтер, за да отпечатате Вашата звездна карта, най-доброто нещо, което можете да направите, е да го поставите в документ на Microsoft Word или всеки друг текстов редактор. Поиграйте си с полетата и ги увеличете колкото можете. Най-лесно би било да зададете всичките си персонализирани полета на нула и да се възползвате максимално от пространството. Готови ли сте да отпечатате? Можете просто да натиснете CTRL+P.

Най-доброто нещо, което трябва да направите обаче, би било да посетите местната печатница. Това ви дава опции за хартия с по-добро качество и по-голям от средния размер на принтера A4. Имате възможност да изберете доста по-голям размер на плаката (най-големият ни е 50х70 см) , както и вид на хартия - гланцова хартия, хромирана, тежка коприна или рециклирана хартия. Това може да Ви коства нещо между 15-20лв до над 60 лв за определени размери и листове. За всички грижи, които сте положили до тук, може и да си струва допълнителните разходи!

5. Персонализирайте Вашата звездна карта
Тук имате пълна свобода, за да превърните Вашата звездна карта в уникална такава. Можете например да изрежете картата си и да я поставите върху цветна картичка. В този момент можете да добавите текст с маркер, да приложите стикери или блясък и просто да полудеете. Можете дори да комбинирате картата с отпечатани снимки или изрезки от вестници.

6. Поставете звездната карта в рамка
Рамкирането няма да е безплатно, освен ако нямате рамка с правилния размер. Можете да намерите рамки в почти всеки магазин за домашни потреби. Все пак рамката на плаката трябва да се съобразена както с визията на Вашата Звездна карта, така и с позицията в дома Ви. Когато приключите, закачете го някъде, където ще получи заслуженото внимание. Et voila! Току-що създадохте своя собствена звездна карта.

Общо време: 5 часа
Обща цена: 45лв

* Въз основа на разумен темп на работа (не си стъпвайте на врата и не заспивайте) и средни цени на печат и рамки.

За най-добри резултати се доверете на професионалистите!
Разбира се, ако всичко това звучи ужасно сложно или попаднете на препятствие, като например да свършите с хартиеното мастило по средата, да се объркате от астрономичната математика или да разберете часовите зони, винаги можете да поръчате една от нашите професионално изработени, астрономически проверени и висококачественo отпечатани звездни карти тук.

Няма да кажем на никого! :)

Наличните ни модели Звездни Карти разделени удобно в различни категории може да разлгледате тук: Арт модели, Детски модели, Модели за влюбени, Бг модели, Основни модели, Индивидуален дизайн.

Как изпращаме готиве продукти и как се извършва заплащането може да прочетете тук.

Вдъхновения за послания на Вашия постер може да прочетете тук.

Коментирането на тази статия е ограничено

Информация

Какво е Звездна Карта

Как да направя звездна карта сам, безплатно?

Как да направя звездна карта сам, безплатно?

Ръководство как сами да изработите звездна карта в 6 стъпкиКарта на звездното небе на специална дата за Вас – какъв перфектен подарък за юбилей, рожден де Ръководство как сами да изработите звездна карта в 6 стъпкиКарта на звездното небе на специална дата за Вас – какъв перфектен подарък за юбилей, рожден де 2022-01-31T16:57:02+02:00 Как да направя звездна карта сам, безплатно?

<p><span style="font-size: 24pt;"><strong>Ръководство как сами да изработите звездна карта в 6 стъпки</strong></span></p> <p><br />Карта на звездното небе на специална дата за Вас &ndash; какъв перфектен подарък за юбилей, рожден ден, годишнина от сватба или годеж! Вероятно сте виждали снимки на тези звездни карти в Instagram и Pinterest или може би сте попаднали на някой от нашите постове във Facebook. Съзвездията в техните точни позиции на една значима дата с точност до минута!</p> <p>Знаете ли, че всъщност можете да създадете своя собствена звездна карта безплатно? (Е, освен закупуването на материалите и Вашето ценно време). Разбира се, най-лесният начин би бил да разгледате и да си харесате някой от наличните ни модели <a href="https://takedstars.com/selection/nalichni-modeli" target="_blank" rel="noopener" title="Налични модели">тук</a>. Това е бързата опция с гаранция за качествен печат и проверена астрономическа точност. Въпреки това, ако харесвате проекти &bdquo;Направи си сам&ldquo; това, което следва е за Вас.</p> <p>Ето пълното ръководство <strong>стъпка по стъпка</strong> как да направите своя собствена звездна карта само в 6 стъпки.</p> <p>На първо място, трябва да подготвите Вашите материали. Ето какво ще ви трябва:</p> <p>Рамка<br />Microsoft Word или подобен текстов редактор<br />Линия<br />Молив или писалка<br />И разбира се, компютър и принтер!</p> <p><br /><span style="font-size: 14pt;"><strong>1. Географска ширина и дължина</strong></span><br />На първо място, ще трябва да разберем координатите на географската ширина и дължина за мястото, където искаме да картографираме звездите. Отидете на <a href="https://www.latlong.net/%20" target="_blank" rel="noopener" title="Lat-Long Research">този уебсайт</a> и въведете името на града и пощенския код за най-точни резултати. Звездите над кое специално място искате да изобразите на Вашата звездна карта? Местоположението на Вашата сватба или мястото на първата Ви среща.. просто попълнете адреса в лентата за търсене и ще получите точните координати, от които се нуждаете!</p> <p>В нашия случай беше 42.696491 географска ширина и 23.326010 дължина.<br />Плъзнете надолу и вземете и точните GPS координати (получихме 42&deg; 41' 47.3676'' N<br />23&deg; 19' 33.636'' E).</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22032/files/image/karta-bezplatno-1.jpg" /></p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>2. Малко астрономия</strong></span><br />Тук се случва магията. В Takedstars разполагаме със собствени методи за извеждане на точното разположение на звездите на нашите Звездни карти. Въпреки това, има безплатни програми, достъпни онлайн, които могат да направят това вместо Вас. Една от тях е - Your Sky, безплатен инструмент, достъпен на <a href="https://www.fourmilab.ch/cgi-bin/Yoursky" target="_blank" rel="noopener" title="Your Sky">тази адрес</a>.</p> <p>Този сайт работис с UTC (универсално време), така че трябва да определите часовите зони. За да разберете разликата във времето между UTC и вашето местоположение за наблюдение от стъпка 1, можете да използвате сайт, наречен Time.is, и техния инструмент за <a href="https://time.is/compare" target="_blank" rel="noopener" title="Преобразуване на часови зони">преобразуване на часови зони</a>. Въведете местоположението си, изберете датата и часа, след което в секцията &bdquo;Други местоположения&ldquo; напишете UTC и натиснете Сравни ( Compare ). Резултата:&nbsp;</p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/22032/files/image/karta-bezplatno-2.jpg" /></p> <p>От тук можете да изчислите универсалното време на желания от Вас момент, за да го картографирате и да го въведете в секцията &bdquo;Дата и час&ldquo; на Your Sky.</p> <p>След това ще трябва да въведете координатите, които сте получили в стъпка 1, в секцията &bdquo;Observing Site&ldquo;. Копирайте и поставете, за да избегнете печатни грешки!</p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>3. Всичко опира до външния вид</strong></span><br />В настройките на Your Sky под въведените дата и час изберете всички допълнителни визуални елементи, които искате и изберете сравнително голям размер на изображението. За най-добра разделителна способност препоръчваме поне 150 пиксела на инч ширина на печат (нашите професионални карти се отпечатват при 300 DPI). Например, за да отпечатате на хартия с размер А4, ще ви е необходимо изображение с ширина поне 1200 пиксела.</p> <p>Бяло върху черно или обратно? Изборът е Ваш! Направете своя избор и след това натиснете бутона Update, разположен над таблицата, за да видите Вашата звездна карта! Проверете информацията много внимателно. Това ли е правилната дата? Сигурни ли си, че беше север, а не юг? След като направите окончателните редакции, щракнете с десния бутон върху картата и я запазете на работния плот (Desktop).</p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>4. Отпечатайте вашата звездна карта</strong></span><br />Ако използвате собствен принтер, за да отпечатате Вашата звездна карта, най-доброто нещо, което можете да направите, е да го поставите в документ на Microsoft Word или всеки друг текстов редактор. Поиграйте си с полетата и ги увеличете колкото можете. Най-лесно би било да зададете всичките си персонализирани полета на нула и да се възползвате максимално от пространството. Готови ли сте да отпечатате? Можете просто да натиснете CTRL+P.</p> <p>Най-доброто нещо, което трябва да направите обаче, би било да посетите местната печатница. Това ви дава опции за хартия с по-добро качество и по-голям от средния размер на принтера A4. Имате възможност да изберете доста по-голям размер на плаката (най-големият ни е 50х70 см) , както и вид на хартия - гланцова хартия, хромирана, тежка коприна или рециклирана хартия. Това може да Ви коства нещо между 15-20лв до над 60 лв за определени размери и листове. За всички грижи, които сте положили до тук, може и да си струва допълнителните разходи!</p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>5. Персонализирайте Вашата звездна карта</strong></span><br />Тук имате пълна свобода, за да превърните Вашата звездна карта в уникална такава. Можете например да изрежете картата си и да я поставите върху цветна картичка. В този момент можете да добавите текст с маркер, да приложите стикери или блясък и просто да полудеете. Можете дори да комбинирате картата с отпечатани снимки или изрезки от вестници.</p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>6. Поставете звездната карта в рамка</strong></span><br />Рамкирането няма да е безплатно, освен ако нямате рамка с правилния размер. Можете да намерите рамки в почти всеки магазин за домашни потреби. Все пак рамката на плаката трябва да се съобразена както с визията на Вашата Звездна карта, така и с позицията в дома Ви. Когато приключите, закачете го някъде, където ще получи заслуженото внимание. Et voila! Току-що създадохте своя собствена звездна карта.</p> <p><strong>Общо време: 5 часа</strong><br /><strong>Обща цена: 45лв</strong></p> <p>* Въз основа на разумен темп на работа (не си стъпвайте на врата и не заспивайте) и средни цени на печат и рамки.</p> <p><span style="font-size: 14pt;"><strong>За най-добри резултати се доверете на професионалистите!</strong></span><br />Разбира се, ако всичко това звучи ужасно сложно или попаднете на препятствие, като например да свършите с хартиеното мастило по средата, да се объркате от астрономичната математика или да разберете часовите зони, винаги можете да поръчате една от нашите професионално изработени, астрономически проверени и висококачественo отпечатани звездни карти <a href="https://takedstars.com/" target="_blank" rel="noopener" title="Takedstars">тук</a>.</p> <p>Няма да кажем на никого! :)</p> <p>Наличните ни модели Звездни Карти разделени удобно в различни категории може да разлгледате тук: <a href="https://takedstars.com/category/art-modeli" target="_blank" rel="noopener" title="Art ">Арт модели</a>, <a href="https://takedstars.com/category/detski-modeli" target="_blank" rel="noopener" title="Детски">Детски модели</a>, <a href="https://takedstars.com/category/modeli-za-vlyubeni" target="_blank" rel="noopener" title="Влюбени">Модели за влюбени</a>, <a href="https://takedstars.com/category/bg-modeli" target="_blank" rel="noopener" title="БГ">Бг модели</a>, <a href="https://takedstars.com/category/osnovni" target="_blank" rel="noopener" title="Основни">Основни модели</a>, <a href="https://takedstars.com/product/zvezdna-karta-individualen-dizayn" target="_blank" rel="noopener" title="Индивидуален">Индивидуален дизайн</a>.</p> <p>Как изпращаме готиве продукти и как се извършва заплащането може да прочетете <a href="https://takedstars.com/article/plashtane-i-dostavka" target="_blank" rel="noopener" title="Доставка">тук</a>.</p> <p>Вдъхновения за послания на Вашия постер може да прочетете <a href="https://takedstars.com/article/vdahnoveniya-za-poslaniya" target="_blank" rel="noopener" title="Послания">тук</a>.</p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки